Nieuws

Tot een kwart van ons drinkwater gaat verloren

20 september 2017

Per 100 liter drinkwater verdwijnt 17,8 liter, meldt De Standaard. Meestal gebeurt dat gewoon door lekken. Vernieuwen dan maar, dat waternet? ‘Het moet ook economisch verantwoord zijn.’

BrusselDagelijks lekt zo’n 180 miljoen liter drinkwater weg, schreven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg gisteren. Proportioneel gaat het om 17,8 liter per 100 liter drinkwater dat gewoon verdwijnt, tonen rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) aan.

 

Wie in Vlaams-Brabant woont, ziet het meeste water weglopen. 23,6 liter per 100 liter, dat is bijna een kwart, gaat er verloren. Bij De Watergroep, uitbater van het grootste net, is dat 21,4 liter of ruim een vijfde van het water.

 

Niet al het water dat verdwijnt, komt door lekken. De watermaatschappijen wijzen erop dat ook brandbluswater, water voor het spoelen van de leidingen en diefstal deel uitmaken van wat ‘niet geregistreerd waterverbruik’ heet.

 

De Watergroep zegt dat op haar net van 32.630 km liefst 160.000 brandkranen zijn aangesloten langs de openbare weg. Als het brandt, koppelen de pompiers hun slang aan, zonder dat een meter het verbruik registreert. ‘Dat is ook toegelaten.’ Maar er zijn ook dieven die water komen tappen aan zo’n kraan.

 

‘Toch is het overgrote deel wel degelijk lekkage’, zegt Kathleen De Schepper, woordvoerster van De Watergroep. Bij die groep, die actief is over heel landelijk Vlaanderen, lekt 21,4 liter water weg. Voor het Antwerpse Water-link is dat maar 14,8 liter. Pidpa, dat de grotere omgeving van Antwerpen bedient, ziet 8,8 liter per 100 liter verdwijnen.