Helpdesk

Omschakeling drinkwater en regenwater

In een verbouwing heeft de aannemer een vaste verbinding gemaakt tussen regenwater en stadswater door middel van een T-verbinding en twee sluitkranen. Wij gaan ervan uit dat dit niet conform is. Hij beweert echter van wel, aangezien hij aan beide zijden wel een terugslagklep heeft geplaatst (dus tussen de pomp en de T, en tussen aanvoer stadswater en de T). Kan dit als conform beschouwd worden?


Noch in Vlaanderen, noch in Brussel is dit toegestaan. Er mag op geen enkele manier een verbinding gemaakt worden tussen het tweedecircuitwater en het drinkwater. Met een T-stuk is die verbinding er wel degelijk, zelfs als er terugslagkleppen aangebracht zijn.

 

Volgende oplossingen worden aanvaard als reglementair:

  1. Bijvullen met kraanwater. Laat je kraanwater in de regenwaterput lopen? Zorg er dan voor dat de leidingen elkaar niet raken. Hang bijvoorbeeld een trechter 5 centimeter onder je waterkraan en laat het kraanwater daar instromen. Hang zeker nooit een tuinslang volledig in de regenwaterput.
  2. Omschakelen naar een buffervat. In een buffervat zit een kleine hoeveelheid kraanwater, bijvoorbeeld 10 liter. Als de regenwaterput leeg is, gaat de pomp water tappen uit het buffervat. Het mechanisme stopt automatisch als er weer regenwater in de put zit. Door telkens maar een klein beetje kraanwater bij te vullen, vermijd je dat je tientallen liters proper kraanwater verspilt.
  3. Een dubbel leidingennet. Wie dat wil, kan naar sommige toestellen twee aparte leidingen aanleggen: één voor regenwater en één voor kraanwater. Is het regenwater op, dan kun je het toestel op kraanwater aansluiten.

 

Silvia De Nolf (NAV)


8 september 2022



 

faq