Helpdesk

Hemelwatervoorzieningen: filter met lavastenen

Ik ben bezig met de uitvoering van een bouwproject. In variante op een klassieke regenwaterfilter stelt de aannemer een betonnen filter voor deels gevuld met lavastenen. Hebben jullie ervaring met een dergelijk systeem?


De betonnen regenwaterfilters met lavastenen behoren tot de eerste generatie regenwaterfilters.
Doorgaans bestaan ze uit drie kamers. Het vuil en de bladeren worden opgevangen in de eerste kamer. In de tweede kamer bevinden zich dan de lavastenen, die als ruw filtermateriaal fungeren en het regenwater bijkomend gaan zuiveren. In de derde kamer wordt het gezuiverde water naar de regenwaterput geleid.


Dit filtersysteem wordt vandaag nog steeds toegepast, maar er wordt meer en meer gewerkt met kunststof regenwaterfilters (bv. zelfreinigende filters < minder onderhoud, goed rendement…)

 

Het systeem met de betonnen filter en lavastenen:

  • is doorgaans goedkoper als kunststof regenwaterfilters
  • functioneert goed, mits een goed onderhoud. Het onderhoud is redelijk intensief (circa 2x/jaar moeten de kamers en de lavastenen gereinigd te worden)
  • is een systeem waarmee veel aannemers vertrouwd zijn en waar ze dus ook vaak voorkeur aan geven

 

Een nadeel ligt in het feit dat het regenwater steeds gestuwd wordt door ‘de vuile kamer’. Bij een slecht onderhoud van het systeem loopt men het risico dat het regenwater zou worden vervuild, eerder dan gereinigd.

(antwoord op basis van informatie van Kruisbeton DeSloovere)


8 juni 2016 

faq