Nieuws

Aqua Belgica en AquaFlanders officialiseren samenwerking

25 oktober 2017

De samenwerking tussen Aqua Belgica en AquaFlanders werd vandaag officieel met de ondertekening van een gemeenschappelijk charter op de vakbeurs Aquarama.

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, stemmen de communicatie rond kraantjeswater en waterbehandeling in de toekomst nauwer op elkaar af.
 
Hiertoe tekenden beide organisaties een gemeenschappelijk charter op Aquarama, de beurs rond watertechnologie, op donderdag 26 oktober in de Brabanthal in Leuven.
 
Doel van dit charter is de eindconsument op de best mogelijke manier correct en eenduidig te informeren over de kwaliteit van het kraantjeswater, zoals aangeleverd door de drinkwatermaatschappijen enerzijds, en over de mogelijke wens tot ontharding ervan door de eindconsument anderzijds. Tevens wordt de nodige aandacht gegeven aan een correcte plaatsing van onthardingsinstallaties en de noodzaak van regelmatig onderhoud om de drinkbaarheid te kunnen garanderen.
 
De ondertekening van het charter gebeurde door Eddy Albrecht, voorzitter Aqua Belgica en Herman Van Autgaerden, voorzitter AquaFlanders.
 

Jaarlijks worden er in België zo’n 35.000 waterontharders verkocht voor particuliere en industriële toepassingen, ten opzichte van 30.000 toestellen tien jaar geleden. Dit betekent een groei van 17% over de laatste tien jaar. Waterontharding op basis van ionenuitwisseling blijft hierbij het belangrijkste product, zeker voor particuliere toepassingen, al is er ook een toenemende vraag naar toestellen specifiek voor behandeling van het water aan het aftappunt, de zogenaamde drinkwatertoestellen. Aqua Belgica ziet dat ook andere technologieën zoals membraanfiltratie voor grotere gespecialiseerde toepassingen aan belangstelling winnen. Naast een correcte verkoop en installatie, blijft de sector ook hameren op een regelmatige inspectie en onderhoud van waterbehandelingstoestellen. Op langere termijn zijn deze immers cruciaal om de goede werking van de toestellen te garanderen. Aqua Belgica ziet dan ook een toename in de dienstverlenende activiteiten.

De vakbeurs Aquarama vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats. De beurs heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd en vormt voor alle stakeholders uit de wereld van watertechnologie en  waterbehandeling in België en Nederland een onmisbare afspraak. Industriële eindgebruikers vinden bij de meer dan 100 exposanten ongetwijfeld de oplossing voor hun uitdagingen inzake watertechnologie.


Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, is de beroepsvereniging van bedrijven binnen de sector van de waterbehandeling. Haar leden zijn fabrikanten, assemblagebedrijven, verdelers en installateurs van installaties voor waterbehandeling.
AquaFlanders is de koepelvereniging van de Vlaamse drinkwaterbedrijven en rioolbeheerders en treedt op als vertegenwoordiger van de volledige waterketen.