Nieuws

Ook Europa moet bang zijn voor zware overstromingen

30 augustus 2017

Houston kreunt onder orkaan Harvey, maar hoe goed is Europa bestand tegen dergelijk stormweer? Experts hier houden hun hart vast. 'We zijn er niet klaar voor', waarschuwt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) in De Morgen.

"West-Europa is vrij goed georganiseerd, er zijn bijna overal goede ondergrondse rioolsystemen. Maar kunnen die ook extreme regen slikken? Ik vraag het me af. Al moeten we hier niet voor mensenlevens vrezen, zo'n vaart zal het niet lopen. Maar het kan wel veel overlast en economische schade opleveren", zegt de Nederlander Piet Dircke van Arcadis, een internationaal ingenieursbureau dat na orkaan Katrina werd ingeschakeld om New Orleans te helpen beveiligen tegen een nieuwe ramp.

 

Ook Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven, vreest zo'n scenario. "Extreme regenval of stormopzet aan de kust: het kan ook hier. Vooral voor de steden is dat een probleem. De bevolking neemt toe, we bouwen alles vol, overal is de ondergrond verhard. Als er dan veel regen valt, dan kan dat water niet weg", klinkt het. "Vlaanderen loopt dan nog het grootste risico: overal zie je asfalt en beton en dan is er nog de lintbebouwing. Vlaanderen heeft te weinig plekken om water op te vangen. De regering moet dringend proactief nadenken over een plan, anders staat de deur open voor veel leed en schade."